$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \newcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Zbirka

  • /
  • 10/20/2016

Oblast primene Zbirke posebno uključuje početne nivoe učenja programiranja i početne nivoe pripreme za takmičarsko programiranje. Uzrast učenika kome je zbirka namenjena nije precizno određena, jer se programiranje ne izučava sistematski tokom školovanja, pa različiti učenici imaju prilike u različitim uzrastima da se susretnu sa osnovama programiranja. U odnosu na postojeće školske planove i programe oblast primene zbirke treba da odgovara prvoj i drugoj godini učenja programiranja u srednjoj školi. Zbirka tematski pokriva program takmičenja iz programiranja za osnovnu školu koje organizuje Društvo matematičara Srbije do naprednih tehnika programiranja, uključujuće samo neke napredne tehnike, a Zbirku mogu da koriste učenici svih uzrasta (počevši od 5. razreda osnovne škole) koji počinju da se pripremaju za takmičenje iz programiranja, a nemaju značajno programersko predznanje. Dakle, ciljna grupa Zbirke su učenici srednjih škola u kojima se programiranje izučava po specijalizovanim planovima i programima, učenici trećeg razreda običnih gimnazija, takmičari osnovci, svi početnici zainteresovani za algoritamsko programiranje.

Zbirka je u stanju izrade i ovo su trenutno objavljene oblasti:

1. Aritmetika
1.1 Formule
1.2 Celobrojno deljenje

2. Grananje
2.1 Jednostavno grananje
2.2 Minimun i Maksimum
2.3 Male serije
2.4 Složeno grananje

3. Petlje
3.1 Serije brojeva
3.2 Ugnežđene petlje
3.3 Podserije
3.4 Datumi
3.5 Teorija brojeva

4. Nizovi
4.1 Karakteri i niske
4.2 Elementarno korišćenje nizova
4.3 Transformacije nizova
4.4 Obilazak sa oba kraja
4.5 Podnizovi
4.6 Sortiranje
4.7 Vektori i polinomi
4.8 Asocijativni nizovi
4.10 Matrice

Zbirka je još uvek u aktivnom razvoju. Trudićemo se da sve vaše sugestije, komentare i predloge iskoristimo da napravimo nešto što odgovara vašim potrebama. Kad god primetite nešto što bismo mogli da poboljšamo slobodno nam se javite na forum algora.petlja.org i mi ćemo se potruditi da vam u što kraćem roku izađemo u susret.